martes, 29 de junio de 2010

Cine CAPRI (II)

Les pel.lícules

En 43 anys d’història al cinema Capri s’han projectat milers de pel.lícules. Més de 7000 en un càlcul aproximat, degut al programa doble que canviava cada cap de setmana, a les maratons de terror de cinc films al dia, les matinals d’art i assaig dels diumenges dels anys vuitanta, les sessions de cine-club de l’Ajuntament i de la UNESCO, les estrenes de curts i llargs, els curts en sessió normal quan eren obligatoris, les jornades d’homenatge a cineastes amateurs, la contribució al darrer festival de Medi Ambient (FICMA), etc.

I el número de films continua creixent cada setmana. Resumir-ho és com intentar resumir la història del cine. Però, per què no? recordarem uns quants films.

El primer de tots va ser “My Fair Lady”, el de la inauguració. En els anys setanta el Capri va adherir-se al cinema de catàstrofes (“La aventura del Poseidón”, “El coloso en llamas”), i sobretot a una moda molt significativa pel Prat, la de les arts marcials. Significativa pels campions d’Europa i no sé si del món de taekwondo que van sorgir al nostre poble a partir d’aquells anys. Recordo que el públic estava enlluernat per films com “Operación dragón” amb Bruce Lee. I que la fàbrica de Hong-Kong semblava que no s’esgotaria mai (“El luchador manco”). En una altra òrbita, un autèntic bombasso al
Prat va ser “Perros callejeros” (1977): el trailer ja va ser aplaudit a la sala quan el Torete deia “… y entonces me vine al Prat”. Vem fer la pel.lícula unes quantes vegades en setmanes diferents i els projeccionistes ens vem aprendre els diàlegs de memòria (“Cuando pille al Cornetilla le pego un curro que lo mato ¿por qué no silbó?). Una de les transformacions més grans en la meva memòria ha estat la de les pel.lícules de Pajares i Esteso; en aquella època les considerava pèssimes, avui les trobo genials. Totes van passar pel Capri, sempre amb gran èxit de públic. Per exemple, “Los bingueros” (1979). Gran èxit també per l’única estrena conjunta de Capri, Modern i Monmari al Prat: va ser el setembre del 1978 i el film era estrictament pratenc, “L’exhibidor”, dirigit per Fermín Marimón. En 1980, quan va tancar el Monmari i el cine Capri va entrar en competència amb Modern i Artesà, van venir una colla de títols de gran èxit: “Fiebre del sábado noche”, “Grease”, “Poltergeist”, “Doctor Zhivago”, “Encuentros en la tercera fase”, “En busca del arca perdida”, “E.T.”. Vàries vegades “2001. Una odisea del espacio”, el film de Kubrick que ha marcat a tanta gent. Els anys vuitanta són l’època dels videoclubs i d’una gran crisi als cinemes, fins el punt que en el 1980 tanca el Monmari i en els cinc anys següents cauen Artesà i Modern. Al Capri es canvien butaques i instal.lacions de tota mena. Dels vuitanta recordo “Dirty dancing” (1987), “Robocop” (1987) i un exitàs de jovenetes preadolescents furibundes que cridaven exaltades “¡zorra, pedorra!” a la noia perversa de “Sufre, mamón” (1987) amb els Hombres G. Un film que va funcionar misteriosament bé al Prat, i encara no m’explico per què, en el que es parlava tota l’estona de poesia i d’autors literaris, va ser “El club de los poetas muertos” (1989). Chapeau.

El 4 d’abril de 1990 s’estrena al Capri, al costat de 24 sales més, “Peraustrínia 2004”, film d’animació pratenc, produït i realitzat per pratencs vinculats, a més, al Capri. La sala s’omple de gent que ha treballat a la primera pel.lícula de dibuix animat en versió original catalana.

“Pretty woman” (1990) i “Terminator 2” (1991) van tirar bé, però una petita pel.lícula que va xutar de meravella al Prat i que es va fer en 21 sessions va ser “Las tortugas Ninja” (1990).

En el 1992 celebrem els 25 anys del Capri amb un film especialment entranyable “Cinema Paradiso”, que ens toca a tots els que estimem el cine. Fermín Marimón va fer uns parlaments molt aplaudits en una sala plena. En els anys 90 la Disney va espabilar i encara es recorden les cues fins a la botiga Tele-Radio de l’Avinguda Montserrat per “La bella y la bestia”, el 16 i 17 de gener del 1993. De tota manera, el gran èxit de tots els temps del Capri ha estat fins a la data “Titanic”; les cues arriben fins als jutjats del carrer Coronel Sanfeliu i es projecta durant cinc setmanes en gener i febrer, i després el juny del 1997. Difícil superar aquesta marca.

Poc abans, “Toy story” (1995) en animació 3d, agrada molt al públic pratenc, on abunden els afeccionats al dibuix i l’animació. Cada film d’animació de la Pixar ha funcionat bé al Prat. Com, recentment, “Wall-E” (2008) o “Up” (2009)

El 25 de gener del 2001 s’estrena al Capri un film rodat al Capri: “Anita no perd el tren” de Ventura Pons. Glamour a mil.

Desfilen en els anys 2000, “Amelie” (2001), “Shrek” (2001), la saga “El señor de los anillos” o els “Harry Potter”. Tot va passant pel Capri, com “Hable con ella” (2002) d’Almodóvar (la taquillera ens va alertar que el film valia la pena). I el film d’aquest blog, és clar, “Pactar con el gato” (2007), projectat primer en castellà i després, en les festes dels 40 anys del cinema Capri –desembre del 2007- en català.

Els darrers èxits populars del Capri van lligats a la saga dels joves vampirs: "Crepúsculo", "Luna nueva" i, aquesta setmana, des de dimecres dia 30 de juny fins a diumenge 4 de juliol del 2010, estrena mundial també al Capri, “Eclipse” (consulteu cartellera).
  Las películas

En 43 años de historia en el cine Capri se han proyectado miles de películas. Más de 7000 en un cálculo aproximado, debido al programa doble que cambiaba cada fin de semana, a las maratones de terror de cinco films al dia, las matinales de arte y ensayo de los domingos de los años ochenta, las sesiones de cine-club del Ayuntamiento y de la UNESCO, los estrenos de cortos y largos, los cortos en sesión normal cuando eran obligatorios, las jornadas de homenaje a cineastas amateurs, la contribución al último festival de Medi Ambient (FICMA), etc.

Y el número de films continúa creciendo cada semana. Resumirlo podría ser como intentar resumir la historia del cine. Pero ¿por qué no? Recordaremos unos cuantos films.

El primero de todos fue “My Fair Lady”, el de la inauguración. En los años setenta el Capri se adhirió al cine de catástrofes (“La aventura del Poseidón”, “El coloso en llamas”), y sobre todo a una moda muy significativa en El Prat, la de las artes marciales. Significativa por los campeones de Europa y no sé si del mundo de taekwondo que surgieron en nuestro pueblo a partir de aquellos años. Recuerdo que el público estaba fascinado por films como “Operación dragón” con Bruce Lee. Y que la fábrica de Hong-Kong parecía que no se agotaría nunca (“El luchador manco”). En otra órbita, un verdadero bombazo en El Prat fue “Perros callejeros” (1977): el trailer ya fue aplaudido en la sala cuando el Torete decía “… y entonces me vine al Prat”. Hicimos la película unas cuantas veces en semanas distintas y los proyeccionistas nos aprendimos los diálogos de memoria (“Cuando pille al Cornetilla le pego un curro que lo mato ¿por qué no silbó?). Una de las transformaciones más grandes en mi memoria ha sido la de las películas de Pajares y Esteso; en aquella época las considerava pésimas, hoy las encuentro geniales. Todas pasaron por el Capri, siempre con gran éxito de público. Por ejemplo, “Los bingueros” (1979). Gran éxito también para el único estreno conjunto de Capri, Moderno y Monmari en El Prat: fue el septiembre del 1978 y el film era estrictamente pratense, “El exhibidor”, dirigido por Fermín Marimón. En 1980, cuando cerró el Monmari y el cine Capri entró en competencia con Moderno y Artesano, llegó un montón de títulos de gran éxito: “Fiebre del sábado noche”, “Grease”, “Poltergeist”, “Doctor Zhivago”, “Encuentros en la tercera fase”, “En busca del arca perdida”, “E.T.”. Varias veces “2001. Una odisea del espacio”, el film de Kubrick que ha marcado a tanta gente. Los años ochenta son la época de los videoclubs y de una gran crisis en los cines, hasta el punto de que en el 1980 cierra el Monmari y en los cinco años siguientes caen Artesano y Moderno. En el Capri se cambian butacas e instalaciones de todo tipo. De los ochenta recuerdo “Dirty dancing” (1987), “Robocop” (1987) y un exitazo de jovencitas preadolescentes furibundas que gritaban exaltadas “¡zorra, pedorra!” a la chica perversa de “Sufre, mamón” (1987) con los Hombres G. Un film que funcionó misteriosamente bien en El Prat, y todavía no me explico por qué, en el que se hablaba todo el rato de poesía y de autores literarios, fue “El club de los poetas muertos” (1989). Chapeau.

El 4 d’abril de 1990 se estrena en el Capri, junto a 24 salas más, “Peraustrinia 2004”, film de animación pratense, producido y realizado por pratenses vinculados, además, al Capri. La sala se llena de gente que ha trabajado en la primera película de dibujo animado en versión original catalana.

“Pretty woman” (1990) y “Terminator 2” (1991) funcionaron bien, pero una pequeña película que chutó de maravilla en El Prat y que se hizo en 21 sesiones fue “Las tortugas Ninja” (1990).

En el 1992 celebramos los 25 años del Capri con un film especialmente entrañable “Cinema Paradiso”, que toca a todos los que amamos el cine. Fermín Marimón parlamentó muy aplaudidamente en una sala llena. En los años 90 la Disney espabila y todavía se recuerdan las colas hasta la tienda Tele-Radio de la Avenida Montserrat por “La bella y la bestia”, el 16 y 17 de enero del 1993. De todos modos, el gran éxito de todos los tiempos del Capri ha sido hasta la fecha “Titanic”; las colas alcanzaron los juzgados de la calle Coronel Sanfeliu y se proyectó durante cinco semanas en enero y febrero, y después en junio del 1997. Difícil superar esta marca.

Poco antes, “Toy story” (1995) en animación 3d, gusta mucho al público pratense, en el que abundan los aficionados al dibujo y a la animación. Cada film de animación de la Pixar ha funcionado bien en el Prat. Como, recientmente, “Wall-E” (2008) y “Up” (2009)

El 25 de enero del 2001 se estrena en el Capri un film rodado en el Capri: “Anita no pierde el tren” de Ventura Pons. Glamour a mil.

Desfilan en los años 2000, “Amelie” (2001), “Shrek” (2001), la saga “El señor de los anillos” o los “Harry Potter”. Todo lo relevante va pasando por el Capri, como “Hable con ella” (2002) de Almodóvar (la taquillera nos alertó que el film valía la pena). Y el film de este blog, claro está, “Pactar con el gato” (2007), proyectado primero en castellano y después, en las fiestas de los 40 años del cine Capri –diciembre del 2007- en catalán.

Los últimos éxitos populares del Capri van ligados a la saga de los jóvenes vampiros: "Crepúsculo", "Luna nueva" y, esta misma semana, desde el miércoles dia 30 de junio hasta el domingo 4 de julio del 2010, estrena mundial también en el Capri, de “Eclipse” (consultad cartelera).



No hay comentarios: