miércoles, 20 de octubre de 2010

+ FrankensteinHeus aquí uns quants frankensteins més, des del terror fins a la comèdia, a l’erotisme i a la pel.lícula mexicana amb Santo i Blue Demon.
 
He aquí unos cuantos frankensteins más, desde el terror hasta la comedia, el erotismo y la película mejicana con Santo y Blue Demon.La primera adaptació al cinema de la novel.la “Frankenstein o el modern Prometeu” de Mary Shelley és de fa tot just 100 anys, es diu “Frankenstein”, dura uns dotze minuts i la va dirigir John Searle Dawley per a la companyia d’Edison. Els actors van ser Augustus Phillips com a doctor Frankenstein, Charles Ogle com el Monstre, i Mary Fuller com a la promesa del doctor.

Potser avui ens pot fer somriure, però es considera la primera pel.lícula de por de l’audiovisual. L’escena més angoixant del film és la del monstre abordant la promesa del doctor (que es repeteix a la versió de James Whale de 1931 amb Boris Karloff fent de monstre).

Aquest és el film centenari:
 
La primera adaptación al cine de la novela “Frankenstein o el moderno Prometeo” de Mary Shelley se hizo hace 100 años, se llama "Frankenstein", dura unos doce minutos y la dirigió John Searle Dawley para la compañía de Edison. Los actores fueron Augustus Phillips como doctor Frankenstein, Charles Ogle como el Monstruo, y Mary Fuller como la novia del doctor.

Tal vez hoy nos pueda hacer sonreír, pero se considera la primera película de miedo del audiovisual. Su escena más terrorífica es la del monstruo abordando a la prometida del doctor (que se repite en la versión de James Whale de 1931 con Boris Karloff en el papel del monstruo).

Este es el film hoy centenario:


<· Frankenstein (1910) ·>

Ja en aquesta primera adaptació es dedica una bona part del metratge a la creació del monstre, episodi gairebé inexistent al llibre. En aquesta ocasió el doctor és com un alquimista. En versions posteriors, s’assembla més a un inventor de la primera època industrial.

Tenim unes quantes fotografies fetes per en Josep Burgués del frankensteinià acte inaugural de Tintablava.
 
Ya en esta primera adaptación se dedica una buena parte del metraje a la creación del monstruo, episodio casi inexistente en el libro. En esta ocasión el doctor es como un alquimista. En versiones posteriores, se parece más a un inventor de la primera época industrial.

Tenemos unas cuantas fotografías realizadas por Josep Burgués del frankensteiniano acto inaugural de Tintablava.
<· Tintablava ·>


I la televisió del Prat, PratTV, també s’ha fet ressó del naixement d’aquesta associació pratenca d’escriptors:
 
Y la televisión del Prat, PratTV, también se ha hecho eco del nacimiento de esta asociación pratense de escritores:

No hay comentarios: