miércoles, 24 de marzo de 2010

Annecy 2010: 26es Reflets

Els gats als 26es Reflets du Cinema Ibérique et Latino-Américain de Villeurbanne

En una època llunyana, els cines del meu poble, El Prat de Llobregat (Capri, Monmari, Modern i Artesà), estaven associats i feien el mateix programa. Aleshores es passaven a tota velocitat els rotlles d’una mateixa pel.lícula d’un cinema a l’altre. Ahir, dimarts 16 de març del 2010, vaig recordar aquesta època de la meva infantesa i joventut perquè dos festivals “amics”, la Bienal de Cinema Español d’Annecy i el Festival de Cinema Ibèric i Latino-Americà de Villeurbanne, distants uns 140 km, han fet el “passe” d’un a l’altre amb la nostra pel.lícula.
Los gatos en los 26es Reflets du Cinema Ibérique et Latino-Américain de Villeurbanne

En una época lejana, los cines de mi pueblo, El Prat de Llobregat (Capri, Monmari, Modern y Artesà), estaban asociados y compartían el mismo programa. Entonces se pasaban a toda velocidad los rollos de una misma película de un cine a otro. Ayer, martes 16 de marzo del 2010, recordé esta época de mi infancia y juventud porque dos festivales “amigos”, la Bienal de Cinema Español de Annecy y el Festival de Cinema Ibérico y Latino-Americano de Villeurbanne, distantes unos 140 km, han hecho el “pase” de uno a otro con nuestra película.

<· www.lesreflets-cinema.com ·>

Tenim l’orgull d’haver estat al Cinéma Le Zola, un local fundat en 1910, és a dir, centenari just aquest any. Amb la sala plena, a més. Hem format part del grup de cinc films espanyols dels 26es Reflets, els altres són films uruguaians, argentins, cubans, bolivians, xilens, mexicans, ecuatorians i brasilers. Una ocasió única per a veure un cinema molt difícil de gaudir a les sales convencionals.

Em va acompanyar en el viatge Gerardo Merino, president de l’associació CAFE (Centro Amical Franco Español) d’Annecy, nascut a Madrid i fill d’espanyols però resident a Annecy des de molt jove. Gerardo em va passejar per la ciutat de Lyon (Villeurbanne, a l’altre costat del riu Rhone, és veïna de la segona ciutat de França), que vaig trobar molt bella i extremadament cinèfila. ¡Els germans Lumiere van viure a Lyon! Allà hi ha el prestigiós Institut Lumiere i també un Museu de Miniatures i Decorats de Cinema. Gerardo em va explicar que del 5 al 8 de desembre celebren una festivitat religiosa, la Inmaculada Concepció, que transformen en la “Fête des Lumières”, en la que multitud de lionencs projecten llums, imatges i pel.lícules a les façanes dels edificis.

Tenemos el orgullo de haber estado en el Cinéma Le Zola, un local fundado en 1910, es decir, centenario justo este año. Con la sala llena, además. Hemos formado parte del grupo de cinco films españoles de los 26es Reflets, los otros son films uruguayos, argentinos, cubanos, bolivianos, chilenos, mejicanos, ecuatorianos y brasileños. Una ocasión única para ver un cine muy difícil de contemplar en las salas convencionales.

Me acompañó en el viaje Gerardo Merino, presidente de la asociación CAFE (Centro Amical Franco Español) de Annecy, nacido en Madrid e hijo de españoles pero residente en Annecy desde muy joven. Gerardo me paseó por la ciudad de Lyon (Villeurbanne, al otro lado del Ródano, es vecina de la segunda ciudad de Francia), que me pareció muy bella y extremadamente cinéfila. ¡Los hermanos Lumiere vivieron en Lyon! Allí se encuentra el prestigioso Institute Lumiere y también un Museo de Miniaturas y Decorados de Cine. Gerardo me contó que del 5 al 8 de diciembre celebran una festividad religiosa, la Inmaculada Concepción, que transforman en la “Fête des Lumières”, en la que multitud de lioneses proyectan luces, imágenes y películas en las fachadas de los edificios.


<· www.lumieres.lyon.fr ·>

Al Cinéma Le Zola vem ser atesos ¡en català de Lleida! per Irene Sánchez Miret, una de les factòtums del festival, al costat del seu director, Laurent Hugues, i un grup de gent que forma part de l’Association Pour le Cinema. Irene, que fa uns 14 anys que és a França, ha escrit a la revista del Festival, Salsa Picante, que la nostra pel.lícula de gats és “une petite perle”. Li he promès enviar-li el cd amb la música, diu que li va agradar molt el tema “Conflicte”, de Merche Pérez, cantat per la protagonista, Rose Avalon. Al fòrum del final de la pel.lícula, Irene va oficiar de traductora que millorava els meus originals, amb una complicitat que li agraeixo.

Guardo molt bon record de les paraules positives de Fernando Pérez, director cubà de films com “Suite Habana” (2003). Guardaré un molt bon record d’aquesta jornada al Festival de Villeurbanne, tant de bo hi pugui tornar.

En el Cinéma Le Zola fuimos atendidos ¡en catalán de Lleida! por Irene Sánchez Miret, una de las factótums del festival, junto a su director, Laurent Hugues, y un grupo de gente que forma parte de la Association Pour le Cinema. Irene, que hace unos 14 años que reside en Francia, ha escrito en la revista del Festival, Salsa Picante, que nuestra película de gatos es “une petite perle”. Le he prometido enviarle el cd con la música, dice que le gustó muho el tema “Conflicte”, de Merche Pérez, cantado por la protagonista, Rose Avalon. En el fórum del final de la película, Irene ofició de traductora que mejoraba mis originales, con una complicidad que le agradezco.

Guardo muy buen recuerdo de las palabras positivas de Fernando Pérez, director cubano de films como “Suite Habana” (2003). Guardaré un muy buen recuerdo de esta jornada en el Festival de Villeurbanne, ojalá pueda volver.


<· 26es Reflets ·>




I de Pactar...
les sessions següents són:
Y de Pactar...
las sesiones que siguen son:

25 mars/marzo 20h
au cinéma Le Concorde de Rumilly
http://concordecine.free.fr/

26 mars/marzo 20h30
au Ciné Actuel d’Annemasse
http://mjc.annemasse.free.fr/

28 mars/marzo 20h30
au cinéma Le Rouge et le Noir de St. Julien
www.cine-rouge-et-noir.fr/

29 mars/marzo 19h30
au Parc de la Roche sur Foron
www.mjc.larochesurforon.fr/

30 mars/marzo 19h30
au cinéma Le France de Thonon
http://www.allocine.fr/seance/salle_gen_csalle=P0754.html

1 comentario:

azulquitapenas dijo...

Ohhhhhhhhh¡¡¡¡¡ Luces caleidoscópicas y heptaédricas sobre edificios, calles y cielos.