lunes, 29 de marzo de 2010

Annecy 2010: Le Vox de Chamonix


<· www.cinemavox-chamonix.com ·>

Els gats s’han passejat pel terrat més alt d’Europa en una de les sessions més satisfactòries fins a la data gràcies a la rebuda d’un home, Serge Cataldo, que estima profundament el seu ofici.

Al cinema Le Vox de la vila de Chamonix (1050 metres sobre el nivell del mar), hi havia diversos cartells del nostre film maquetats per Serge en els què hi havia anunciada la nostra presència amb unes lletres inscrites dins la figura d’un gat.

Serge Cataldo, empressari exhibidor, havia vist la pel.lícula a la tarda i coneixia totes les particularitats de la producció, fins i tot el meu passat de projeccionista al Cine Capri (un ofici feliç a un cine mític al nivell del mar).

Chamonix té davant mateix el Mont Blanc, de 4807 metres. La tarda de Sant Josep, el 19 de març del 2010, la muntanya més alta del continent semblava a tocar amb els dits. Es veu que –ens van explicar- cada dia varia la imatge de la muntanya i del Mar de Glaç que la precedeix. A nosaltres ens va tocar una visió irreal: entre la plaça de Chamonix i el pic del Mont Blanc hi ha quasi quatre mil metres de desnivell que els capricis del dia reduïen al mínim.

Vaig fer el viatge d’Annecy fins a Chamonix, d’uns 90 km, amb Armand García, un cavaller del sud nascut a Tànger quan aquesta ciutat del Marroc era un protectorat francès. Els atzars de la vida van portar Armand fins a la vila d’Annecy, on ha estat director de banc i un actiu soci de les agrupacions de simpatitzants de la cultura espanyola. Armand em va mostrar un dels edificis més celebrats de Chamonix, la Companyia de Guies de Muntanya, fundada en 1821. Després va oficiar de traductor durant el fòrum d’una hora, el més llarg fins a la data de tota la història de la nostra pel.lícula.

Fins ara, a les tres sessions de la Tournee Departamentale a l’Alta Saboya s’ha fet en algun moment referència al film de Cedric Klapisch “Chacun cherche son chat”, on també la recerca d’un gat és el pretext per a explicar una història d’amor. Les tres vegades he dit que, efectivament, jo havia vist aquesta pel.lícula però que no va ser font d’inspiració ni de plagi; sí que ha estat un model el cinema d’Eric Rohmer (que cap francès ha relacionat fins a la data amb “Pactar con el gato”).

Armand García, el meu acompanyant, em va dir que la pel.lícula li va agradar i res no em pot fer més feliç.

“Vive le cinema!” Vaig cridar, al final de tot, davant la càmara de la periodista Geraldine de l’Associació Vive le Cinema de Chamonix.

Vive le Cinema Le Vox!

Los gatos se han paseado por la azotea más alta de Europa en una de las sesiones más satisfactorias hasta el momento gracias a la actividad de un hombre, Serge Cataldo, que ama profundamente su oficio.

En el cine Le Vox de la villa de Chamonix (1050 metros sobre el nivel del mar), había diversos carteles de nuestra película maquetados por Serge en los que estaba anunciada nuestra presencia con unas letras inscritas dentro de la figura de un gato.

Serge Cataldo, empresario exhibidor, había visto la película por la tarde y conocía todas las particularidades de la producción, incluso mi pasado de proyeccionista en el Cine Capri (un oficio feliz en un cine mítico al nivel del mar).

Chamonix tiene ahí delante el Mont Blanc, de 4807 metros. La tarde de San José, el 19 de marzo del 2010, la montaña más alta del continente parecía al alcance de los dedos. Parece ser –nos contaron- que cada día cambia la imagen de la montaña y del glaciar del Mar de Hielo que la precede. A nosotros nos tocó una visión irreal: entre la plaza de Chamonix y el pico del Mont Blanc hay casi cuatro mil metros de desnivel que los caprichos del día reducían al mínimo.

Me acompañó en el viaje desde Annecy hasta Chamonix, de unos 90 km, Armand García, un caballero del sur nacido en Tánger cuando esta ciudad de Marruecos era un protectorado francés. Los azares de la vida llevaron a Armand hasta la villa de Annecy, donde ha sido director de banco y un activo socio de las agrupaciones de simpatizantes de la cultura española. Armand me condujo a uno de los rincones más celebrados de Chamonix, la Compañía de Guías de Montaña, fundada en 1821. Después ofició de traductor durante el fórum de una hora, el más largo hasta la fecha de toda la historia de nuestra película.

Hasta ahora, en las tres sesiones de la Tournee Departamentale en la Alta Saboya, se ha hecho en algún momento referencia al film de Cedric Klapisch “Chacun cherche son chat”, en el que también la búsqueda de un gato es el pretexto para explicar una historia de amor. Las tres veces he dicho que, efectivamente, yo había visto esa película pero que no ha sido fuente de inspiración ni de plagio; sí que ha actuado como modelo el cine de Eric Rohmer (que ningún francés ha relacionado hasta ahora con “Pactar con el gato”).

Armand García, mi acompañante, me dijo que la película le gustó y nada me puede hacer más feliz.

“Vive le cinema!” grité, al final, ante la cámara de la periodista Geraldine de la associación Vive le Cinema de Chamonix.

Vive le Cinema Le Vox!


I de Pactar...
les sessions següents són:
Y de Pactar...
las sesiones que siguen son:

29 mars/marzo 19h30
au Parc de la Roche sur Foron
www.mjc.larochesurforon.fr/

30 mars/marzo 19h30
au cinéma Le France de Thonon
http://www.allocine.fr/seance/salle_gen_csalle=P0754.html

No hay comentarios: