lunes, 14 de julio de 2008

Pactar... La Fuliola, 900

900 anys d'història
 900 años de historiaLa Fuliola és un petit municipi d'uns 1.300 habitants situat a la comarca de l'Urgell i envoltat de camps de farratges, cereals i arbres fruiters i resseguit d'est a oest per la carretera comarcal 148 que uneix la capital de l'Urgell, Tàrrega, amb la de la Noguera, Balaguer. El municipi està format per dos pobles, situats l'un a continuació de l'altre, La Fuliola i Boldú, tots dos amb més de 900 anys d'història.

I essent com és la Fuliola, un poble que recorda el seu passat mirant cap al futur, l'any 1980 es va decidir celebrar el 90 Centenari de la seva fundació. En aquell moment un bon grup de veïns, amb el suport del primer ajuntament democràtic, s'engrescaren en la tasca de celebrar aquests 900 anys d'història. Cada mes es van programar activitats (festes, xerrades...), es va publicar un llibre i, potser com a activitat més reeixida es va voler retre homenatge als més grans i a la història del poble per mitjà de la recuperació d'un dels conjunts de feines més importants de les passades èpoques de la pagesia, com eren la sega i la batuda del blat, autèntic motor econòmic de la familia pagesa del segle XX. (clic i llegeixes el text original complert)
 
La Fuliola es un pequeño municipio de unos 1300 habitantes, situado en la comarca del Urgell y rodeado de campos de hierba, cereales y árboles frutales y recorrido de este a oeste por la carretera comarcal 148 que une Tárrega y Balaguer. El término municipal está formado por La Fuliola y Boldú, dos pueblos situados uno a continuación del otro y, ambos, con más de 900 años de historia.

Como la Fuliola es un pueblo que recuerda su pasado y mira hacia el futuro, en el año 1980 un grupo de vecinos, con el soporte del primer ayuntamiento democrático, se embarcó en el proyecto de celebrar el noveno centenario de la población. Se programaron actividades mensuales (fiestas, conferencias...), se editó un libro y, como homenaje y reconocimiento a los mayores y a la historia del pueblo, se planteó la recuperación de la siega y la trilla, faenas del campo de las más importantes en tiempos pasados y que se erigieron en el auténtico motor económico de la familia labradora del siglo XX.


El proper 23 d’agost, dissabte, "Pactar amb el gat" es veurà a La Fuliola, circumstància que ens fa una especial il.lusió perquè és la terra del Quim Marimón Vila, el pare del nostre productor. Una colla de "Marimóns" i de fuliolencs assistiran a la sessió.

Hi sou convidats!

 
El sábado 23 de agosto "Pactar amb el gat" se verá en La Fuliola, hecho que nos produce una especial ilusión porque es la tierra de Quim Marimón Vila, el padre de nuestro productor. Un montón de "marimón" y de fuliolenses asistirán a la sesión.

¡Estáis invitados!

No hay comentarios: